Regionens budget är nu klubbad i regionstyrelsen. Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Föga förvånande var det den budget som SCV-majoriteten i Region Kalmar län presenterade för ett par veckor sedan som klubbades av regionstyrelsen på torsdagen. I budgeten finns bland annat en satsning på digital mottagning för psykisk hälsa görs permanent, att hälsocentralernas öppettider förlängs med 7,5 timmar i veckan och introducerandet av första linjens gynekologi. Tio miljoner satsas på hälsocentralernas öppettider som möjliggörs av förändringar av de nuvarande primärvårdsjourerna. Första linjens gynekologi kostar tre miljoner under 2026.
SCV beskriver det själva som en budget som också innebär satsningar på Västerviks museum och som inte betyder nedskärningar i kulturbudgeten eller uppsägning av personal.
– Tack vare ett långtgående ekonomiskt ansvarstagande från verksamheterna och politiken har vi i år kunnat lägga fram en budget som satsar på utveckling av vårdutbudet. Genom vår budget ska vi genomföra satsningar som skapar en mer tillgänglig vård för länets invånare, bland annat med förlängda öppettider på hälsocentralerna, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).
Karin Helmersson (C), vice ordförande i regionstyrelsen, tycker att det är små skillnader mellan majoritetens budgetförslag och det förslag som M och KD presenterat.
– Jag känner en trygghet i att skillnaderna i SCV-majoritetens budgetförslag och Moderaternas och Kristdemokraternas ändringsförslag är små. Det tyder på en samsyn kring många av de prioriteringar som gjorts de senaste åren. Sen har vi Sverigedemokraternas förslag. Låt oss säga att jag känner en trygghet i att deras budget inte kommer bli verklighet, säger hon.
Budgeterar med överskott
Prognosen för 2024 visar fortsatt ett större minus och det negativa resultatet från 2023 behöver justeras de kommande två till tre åren. Vid utgången av 2026 ska regionens soliditet vara tillbaka på 2022 års nivå.
Regionen budgeterar med ett överskott på 364 miljoner kronor för 2025 och 301 miljoner 2026. Ett fortsatt hårt arbete med effektiviseringar behöver ske, skriver regionen i ett pressmeddelande.
Vad gäller patientavgifter sker årlig uppräkning och förutom det så införs bland annat avgiftsfrihet vid screening av aorta för män över 65 år från 1 januari samt att PSA-prov vid organiserad prostatacancertestning ska vara avgiftsfri under pågående projekttid.
Som vi tidigare rapporterat om sker både höjningar och sänkningar av biljettpriserna inom Kalmar länstrafik, KLT. På vår sajt finns tidigare artikel om detta.
Många yrkanden
Regionen räknar med att investera drygt två miljarder kronor i byggnader mellan 2025 och 2027. Det handlar bland annat om en reinvestering av två MR-kameror på radiologiska kliniken på Länssjukhuset i Kalmar. Investeringar fortsätter också i ny-, om- och tillbyggnad av onkologi och strålbehandling vid Länssjukhuset i Kalmar samt för specialistpsykiatrin i Västervik.
Samtliga investeringar ska finansieras utan extern upplåning. Skattesatsen lämnas oförändrad på 11,86 kronor per hundralapp.
M och KD hade 72 gemensamma förslag på förändringar i regionplanen. M och KD ville göra riktade satsningar på 37 miljoner kronor inom ramen för statsbidragen och ville också satsa fyra miljoner på förbättrad mobiltäckning. SD hade 46 yrkanden och det handlade om effektiviseringar på 66 miljoner kronor och satsningar på 50,7 miljoner kronor i budgeten för 2024.
Det handlade bland annat om krav på svenskkunskaper för den som anställs i sjukvården, minska administrationen med 30 miljoner och sänka antalet regionråd och generellt sänka politikerarvoden.
– Det här är vår tredje budget tillsammans och kanske den bästa hitintills. Vi behåller satsningar vi gjort riktade mot personalen och ökar tillgängligheten till hälsocentraler och vårdplatser på våra sjukhus. Att korta köerna och fortsätta hålla i vår goda ekonomi är fokus just nu, säger Lena Granath (V) regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.
Budgeten klubbas slutligen av regionfullmäktige i slutet av november.