Annons:

Sök

Annons:

Eva och Jessica firar 65 år på Coop – ”Jag älskar mitt jobb”

Eva Carlsson och Jessica Nilsson har båda jobbat över 30 år på Coop i Målilla. Foto: Linus Johansson

Eva och Jessica firar 65 år på Coop – ”Jag älskar mitt jobb”

För 33 år sedan klev Jessica Nilsson in på Coop i Målilla. Ett år senare gjorde Eva Carlsson detsamma. Där har de blivit kvar. Tillsammans har de nu jobbat 65 år i butiken.
– 
Vi har sagt till varandra att vi ska stå ut med varandra så länge vi bara kan, säger Jessica Nilsson och de båda brister ut i skratt.

Annons:

Många människor byter jobb ett flertal gånger under sitt yrkesverksamma liv. Jessica Nilsson, 51, och den sex år äldre Eva Carlsson, är inte två av dem.

Den förstnämnda började jobba på dåvarande Konsum i Målilla 1988.

– Under det sista året på min utbildning var jag ute på praktik varje måndag och fredag och då var jag på gamla Konsum här i Målilla, i de lokaler som sedan blev Tärnan Special. I april 1989 flyttade vi till de nuvarande lokalerna. Samma år bytte vi namn till Servus, sedan blev det Konsum igen och numera är det ju Coop, säger Jessica Nilsson.

”Passar mig perfekt”

Eva Carlsson började arbeta i affären hösten 1989.

– Jag och Jessica kände varandra redan då och hon berättade att det skulle bli en tjänst ledig så då kom jag hit också, säger hon.

På Coop i Målilla har duon blivit kvar i över 30 år. Tillsammans har de nu arbetat i butiken i snart 65 år!

– Jämfört med personalstyrkan som fanns när vi började så är det bara vi två kvar nu, säger de med ett skratt.

Hur kommer det sig att ni har blivit kvar så länge?

– Jag stortrivs. Jag älskar mitt jobb. Sen att det är i Målilla med närheten är ett stort plus. Jag behöver inte ta bilen till jobbet. Efter att butiken här brann 2012 var vi utlånade till andra butiker, Eva var i Virserum och jag i Oskarshamn. Det var en jättenyttig erfarenhet, men att pendla tio mil om dagen var inte något för mig, säger Jessica.

– Även att det är en del sena kvällar och tidiga mornar tycker jag att jobbet passar mig perfekt. Man formar livet efter öppettiderna, fyller Eva Carlsson i.

Bestämde sig tidigt

Någon tanke på att göra något annat har de egentligen aldrig haft.

– Nej, jag sa redan när jag var sex år att jag skulle jobba på Konsum. Jag visste det redan då, säger Jessica Nilsson och brister ut i ett av många skratt under intervjun.

För Eva Carlsson har det mer vuxit fram med tidens gång.

– För mig var det mer så när jag tog jobbet att jag skulle vara här några år, tills jag hittade något bättre, vad jag nu menade med det. Sen trivdes jag så bra och insåg snabbt att det här jobbet var bland de bästa jag kunde ha. Tanken på att byta jobb har aldrig funnits där, säger hon och tillägger:

– Jag har egentligen aldrig varit med om att jag känner att jag inte vill gå till jobbet och det säger ju rätt mycket.

Brand och rån

Vad har då hänt under de över 30 åren som de båda haft Coop i Målilla som arbetsplats? En hel del förstås, både roliga minnen och betydligt tråkigare har etsat sig fast.

– Det är svårt att plocka fram enstaka roliga grejer, det är mer helheten med en bra stämning och att vi är ett roligt gäng. Personligen tycker jag att den roligaste arbetsuppgiften är att sitta i kassan, det är där man får direktkontakten med kunderna, säger Eva Carlsson.

Jessica Nilsson fyller i:

– Det händer roliga saker varje dag. Stundtals håller vi på att skratta ihjäl oss. Sen är det förstås roligt att träffa folk och att skoja med kunderna. Det är svårt att plocka fram något enskilt.

Och det tråkigaste som hänt?

– Branden var förstås inte rolig, det var en tuff tid. Rånet i början av 2020 är det värsta. Det var hemskt, usch. Vi hade ett rån 1991 också och så har det varit mycket inbrott genom åren. En gång när vi fick larm och jag kom till butiken med min sambo hade de backat in i foajén så att vi fick klättra över dörrar för att ta oss in, berättar Jessica Nilsson.

Den märkligaste händelsen inträffade för några år sedan.

– Det var när toaletten blev demolerad, eller nedmonterad, av en kund. Han var nog där och letade efter något. Han tog ju inte med sig något utan skruvade bara loss allt, minns Eva Carlsson.

Blev butikschef

Jessica Nilsson fungerar för övrigt som butikschef sedan åtta år tillbaka.

– Den stora skillnaden är att jag alltid är tillgänglig nu. Jag är inte sådan att jag kan stänga av telefonen. Visst kan jag tänka ibland att det skulle vara skönt att bara vara anställd och inte chef, men samtidigt trivs jag i min roll och tycker att det fungerar jättebra.

Hur var det att gå från butiksmedarbetare och bli chef till dina kollegor?

– Det är klart att det var speciellt. Men i samband med det var det en kollega som flyttade och två som gick i pension, så det var egentligen bara Eva kvar som jag hade jobbat med.

Eva Carlsson är nöjd över att det var Jessica som fick kliva in som butikschef 2013.

– Vi hade bytt chef så många gånger och Jessica hade mer eller mindre skött butiken under alla de här åren. När en chef försvunnit har Jessica fått hoppa in tills det att en ny chef varit på plats och sen ska den nya chefen läras upp...

Ett år med pandemi

De båda kan nu också summera ett drygt år med Corona-pandemin. I snitt över året besöks butiken i Målilla av cirka 700 personer per dag, men trots det har personalen lyckats hålla sig frisk.

Hur har året varit?

– Det är klart att vi saknar de stora loppisarna som brukar vara här utanför på gräsplanen och alla händelserna i Målilla. Men Målillaborna har varit väldigt trogna och ställt upp på ett bra sätt, det känns skönt. Vi gjorde faktiskt ett bättre resultat 2020 än 2019, berättar Jessica Nilsson.

Förhoppningsvis kan vi snart återgå till ett mer normalt liv. Precis som nu kommer Jessica och Eva att möta kunderna på Coop i Målilla även då.

– Jag kommer att vara kvar till pensionen, bara kroppen håller. Utan tvekan. Och jag kan inte tänka mig att jobba utan Eva så hon får stå ut i några år till.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: