Annons:

Sök

Annons:

Finns en beredskap – så många flyktingar kan erbjudas bostad i Stålhagen

Så här långt har 30 bäddar ställts i ordning i Stålhagen för ukrainska flyktingar och på fredag görs ytterligare 25 klara. Men på sikt kan Hultsfred erbjuda 197 platser. Foto: Ossian Mathiasson

Finns en beredskap – så många flyktingar kan erbjudas bostad i Stålhagen

På sikt kan Hultsfreds kommun erbjuda 197 flyktingar bostad i Stålhagen. Dessutom ser förskolan i området ut att få leva vidare, även sedan Växthuset öppnat.

Annons:

"Vad har Hultsfreds kommun för beredskap på en eventuell flyktingström från krigets Ukraina?" Den frågan ställde oppositionsrådet Tomas Söreling (S) till kommunalrådet Lars Rosander (C) tidigare i mars.

På måndagens fullmäktigemöte, förövrigt det första sedan 2016 i Balder i Valhall, fick Söreling och alla andra ledamöter en genomgång av Rosander.

– Hittills har 30 bäddar iordningställts i lägenheter och några studentrum i Stålhagen och på fredag står ytterligare 25 bäddar klara. Det har dock inte kommit någon än via Migrationsverket, sa Rosander och tillade:

– Däremot vet vi att det kommit flyktingar från Ukraina till både Mörlunda och Vena, via privata resor. Men som sagt, det finns en beredskap även inom kommunen.

197 platser totalt

Men det stannar inte vid dessa 55 bäddar, utan på sikt kommer Hultsfreds kommun att kunna erbjuda maximalt 197 platser i Stålhagen.

– De kommer att ställas i ordning successivt, allt eftersom flyktingströmmarna kommer och vi får klart för oss var flyktingarna hamnar i Sverige, säger Lars Rosander. Från statsmakten har man sagt att man vill ha en så jämn fördelning som möjligt.

Stålhagens förskola behövs

Förberedelserna är också igång, för att bereda plats för barnen i förskola och skola.

Det betyder att förskolan i Stålhagen kanske inte kommer att återställas till lägenheter, utan att den eventuellt behövs även fortsättningsvis. Även sedan nya förskolan Växthuset står klar för inflyttning vid påsk.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: