Annons:

Sök

Annons:

Nya välkomstskyltarna blir rostiga från start – då kan de komma på plats

Hultsfreds kommun jobbar vidare med de nya välkomstskyltarna som ska tillverkas i cortenstål och placeras vid infarterna till kommunens åtta orter. Foto: Ossian Mathiasson

Nya välkomstskyltarna blir rostiga från start – då kan de komma på plats

Det dröjer ett tag till innan de utlovade välkomstskyltarna kommer på plats i anslutning till orterna i Hultsfreds kommun. Kommunstyrelsens arbetsutskott fick information om arbetet på tisdagens sammanträde.
– Det är mer jobb än vad man tror, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Både Centerpartiet och Socialdemokraterna har under de senaste åren lämnat in motioner för att få till nya välkomstskyltarna till orterna i Hultsfreds kommun. 

Den politiska ledningen har sedan tidigare gett klartecken för denna satsning men otåliga motionsställare har ifrågasatt varför inget har hänt.

Informationschefen Malin Albertsson, turistkonsulent Jenni Leppelt och projektchef Jens Karlsson gav en lägesrapport gällande arbetet på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde i tisdags. 

– Det har varit på gång länge och inneburit mycket arbete. Det handlar mycket om var man får placera skyltarna med hänsyn till hur nära vägen det får vara och vem mark det är. Det är mer jobb än vad man tror. Man tänker kanske att det skulle vara klart nu men det är en hel del jobb, säger Lars Rosander. 

18 skyltar ska tas fram

Hultsfreds kommun har för avsikt att ta fram 18 skyltar till totalt åtta orter i kommunen.

– Beroende på hur man lyckas så bör skyltarna komma upp under hösten. Man tittar på utformandet och ska checka av med någon förening på varje ort för att få återkoppling på vad man ska ha på skyltarna. Det finns förslag som de ansvariga har skissat på. Det finns olika storlekar och man diskuterar utifrån vilken hastighet det är på vägen. Ju snabbare man kör förbi desto större skylt, säger Rosander.

Skyltarna kommer vara mellan två och fyra meter höga beroende på hastigheten och hur nära vägen de ska stå. 

– Trafikverket har liggande skyltar så våra skyltar blir i stående format för att inte förväxlas med Trafikverkets skyltar, säger Rosander.

Är det skyltar som påminner om de som finns vid infart och utfart till såväl Ingatorp som Vimmerby?

– Ja, det är skyltar i den storleken och i det formatet. 

"Först blir man lite skeptisk"

Skyltarna ska vara tillverkade i cortenstål, ett material som ser rostigt ut från början, och belysas bakifrån med solcellsriven belysning. 

– I de här plåtarna skär man ut symboler som representerar respektive ort. Det blir originellt och det ska vara minnesvärt att komma till våra åtta orter. Först blir man kanske lite skeptisk men när man väl ser förslagen så får man en annan bild av det, säger Rosander.

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) förklarar det tilltänkta materialvalet.

– Det ska vara hållbart och hänga ihop med vårt Agenda 2030-tänk samtidigt som det är modernt nu för tiden. Det vi har presenterat i skyltväg tidigare är förändrat. Den exakta utformningen och placeringen av skyltarna är inte klar, säger Söreling.

Det finns en miljon kronor avsatt i budgeten för välkomstskyltarna. 

– Det kanske krävs mer pengar så det får vi diskutera i budgetberedningen, säger Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: