Annons:

Sök

Annons:

Välkomstskyltarna lyser inte – här är förklaringen

Välkomstskyltarna har inte lyst tillfredsställande under vintern. Somliga lyser ibland, andra aldrig beroende på skyltens placering. Foto: Lotta Madestam

Välkomstskyltarna lyser inte – här är förklaringen

Välkomstskyltarna har visat sig lysa dåligt, oftast inte alls under årets mörka tid. Förklaringen är att solcellerna inte hinner ladda upp batterierna ordentligt, men ÖSK lovar bättring när det blir ljusare igen.
– Om man lagt så mycket pengar på dessa skyltar borde de väl lysa när behovet finns.

Annons:

En av Dagens Hultsfreds läsare tipsar om att de solcellsdrivna skyltarna som välkomnar till kommunens alla orter inte fungerar, utan att de alltid är släckta.

Förklaringen är enligt ÖSK, Östra Smålands kommunalteknikförbund, att solcellerna inte hinner ladda upp batterierna ordentligt under vintern, framför allt inte när det är mulet.

– För att effektivisera har vi tidsstyrning, så mitt på natten oavsett sommar eller vinter lyser de inte alls för att spara på batteriet. Vi var medvetna om att det periodvis inte skulle räcka till i alla fall, men alternativet hade varit ingen belysning i så fall, berättar Jens Karlsson, projektchef på ÖSK, i ett mailsvar.

Inte nöjd med placeringarna

Vissa skyltar lyser så länge batteriet har effekt nog, medan de som står med mindre optimal placering inte tänds alls, enligt ÖSK. Jens Karlsson bekräftar att man inte är nöjda med placeringarna.

– Det var flera orsaker till att vi inte lyckades få dem där vi ville, bland annat godkände inte Trafikverket alla önskade placeringar. Vissa platser sökte vi på flera gånger och på andra håll lyckades vi inte få kontakt med markägarna och vi har inte möjlighet att sätta upp några skyltar utan markägares tillstånd, kommenterar han i ett mailsvar.

På några av de platser som ÖSK fick flytta skyltarna till fick man också problem med andra ledningsägare och berg, vilket orsakade en flytt i absolut sista skedet.

– Det påverkade också placeringen av solcellerna vilket gjorde att de inte hamnade på mest optimal plats, tillägger Jens Karlsson.

Lovar bättring

ÖSK lovar bättring varefter dagarna blir längre och ljusare.

– Är inte syftet att de ska lysa under den mörka årstiden? På ljusare årstider kommer det ju inte synas att de lyser. Om man lagt så mycket pengar på dessa skyltar borde de väl lysa när behovet finns, det vill säga de mörka årstiderna, säger personen som reagerat främst på att skyltarna i Hultsfred, Målilla och Mörlunda alltid är släckta.

– Säkert finns det fler.

Med facit i hand, var det lämpligt att ha skyltar där batterierna laddas med solceller, med tanke på hur lång den mörka perioden är?

– Ja, absolut då merkostnaden för att dra fram nya elanslutningar hade inneburit att det inte kunnat genomföras och skulle politiken beviljat medel för det i alla fall så hade vi förmodligen inte varit klara med projektet än idag, svarar Jens Karlsson.

Vad vill du säga till de som reagerar och som tycker att om ni har lagt så mycket pengar på skyltarna, så borde de lysa när behovet finns?

– Att alternativen hade varit att det inte blivit några skyltar alls, att kostnaderna hade blivit mycket högre och/eller att det inte hade varit klart idag.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: