Annons:

Sök

Annons:

  • Löfte om tyst fyrverkeri hölls inte –

    Mörlunda-Tveta Hembygdsförening hade lovat tyst fyrverkeri på Valborgsfirandet. Många har upprörts över knallarna som ändå blev. "Vi kan bara beklaga och be om ursäkt, någonting har blivit fel", säger ordförande Christer Adolfsson. Foto: Lotta Madestam

  • Löfte om tyst fyrverkeri hölls inte –

    Valborgsfirandet på Blåbärskullen lockade en stor skara människor. "Vi har tänkt på djuren i alla beslut. Vi flyttade även rishögen för att inte djur som eventuellt byggt bo i den skulle behöva sätta livet till", säger Christer Adolfsson. Foto: Lotta Madestam

Löfte om tyst fyrverkeri hölls inte – "Något gick fel, det som inte fick hända hände"

Många har upprörts över att Mörlunda-Tveta Hembygdsförening inte höll sitt löfte om tyst fyrverkeri. Nu beklagar föreningen och förklarar att något gått fel.
– Det här var något som inte fick hända, ändå hände det, säger ordförande Christer Adolfsson.

Annons:

Valborgsmässofirandet skulle avslutas traditionsenligt med fyrverkeri. Tyst sådant utlovades. Istället blev det ett med knallar som hördes över hela samhället.

Vad var det som hände egentligen?

– Ja du, det är en bra fråga. Någonstans har det blivit fel. Vi har haft tyst fyrverkeri med bara ljussken utan knallar, det är väl två omgångar i alla fall innan pandemin, och det har fungerat jättebra. Och så kom det här som en blixt från klar himmel. När jag hörde första smällen blev jag jätteförvånad och precis tom, jag tänkte ”kära nån vad är det här för nått”, säger Christer Adolfsson.

Upprörda känslor

På sociala medier lät inte reaktionerna vänta på sig. Kritiken var främst riktad från djurägare, men det finns också de som tänkte på, som man skriver ”våra ukrainska vänner”, som bor i trakten, varav flera också var med och firade Valborg uppe på Blåbärskullen.

"Skulle det inte vara tysta fyrverkerier på Blåbärskullen. Vad fan! Vi var inte beredda på dessa smällare ikväll. Framför allt inte våra djur heller." 

En annan: ”Hade det inte stått tyst fyrverkeri så hade vi aldrig tagit med vår hund. Detta blev en stor skräckupplevelse för honom.”

”Kan bara beklaga”

Föreningen har beställt tyst fyrverkeri och enligt uppgift står det ”tyst fyrverkeri” på fakturan.

– Det tycks som det är en felleverans eller felpackat. Jag är ju ytterst ansvarig som ordförande, så jag får ta på mig det här, säger Christer Adolfsson, men ska jag vara ärlig har jag varken sett eller kontrollerat kartongerna innan, utan ansvaret har vi lämnat över till en som har behörighet att sköta det.

Kunde ni som förening gjort något annorlunda?

– Ja, det är ju nästa fråga. Skadan var ju redan skedd. Att det blev det stora samtalsämnet får man ju förstå. Det var synd, för det var ju ett väldigt lyckat arrangemang annars med mycket folk.

Men borde man inte stoppat allt efter den första kartongen, när man insåg att något var fel, istället för att fyra av även den andra?

– Den synpunkten har jag all förståelse för, vi borde ha avbrutit, men jag vet inte om det hade varit så lämpligt att springa fram där med all den säkerhet som gäller.

Går ni vidare med det här på något sätt?

– Det som hänt kan vi ju tyvärr inte göra ogjort, utan nu vill vi sända en tanke till alla som drabbats negativt. Vi har bett om ursäkt till alla i ett inlägg på Facebook. Vi har ju tänkt på alla djur innan, vi har även flyttat rishögen för att inte djur som eventuellt byggt bo där ska behöva sätta livet till och det var ju för djurens skull vi beslutat om tyst fyrverkeri. Det här var något som inte fick hända, ändå händer det.

Vad tänker du kring framtiden och fyrverkerier vid valborg?

– Vi har möte ikväll där vi kommer diskutera saken. Mycket tyder på att vi inte kommer fortsätta med någonting sådant här. Utan nu vill vi beklaga det här och be om ursäkt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: