Annons:

Sök

Annons:

Förening drog tillbaka ansökan om miljonarv –

Hembygdsföreningen drog tillbaka sin ansökan om att få ärva en medlem, istället godkänner Kammarkollegiet att föreningen får ärva dokumentation och fotografier med kulturhistoriskt värde. Foto: Lotta Madestam

Förening drog tillbaka ansökan om miljonarv – "Vill inte verka gamiga"

Mörlunda-Tveta Hembygdsförening ångrade sig och drog tillbaka sin ansökan om att få rätt till ett miljonarv efter en avliden medlem. Istället får den del av dokumentation och fotografier.
– Det kändes inte rätt att stå kvar vid vår ansökan efter saker som sagts, säger ordförande Christer Adolfsson.

Annons:

Hembygdsföreningen ansökte under förra året om att få ärva en avliden medlem, som saknade arvingar och inte hade upprättat ett testamente, – istället för att pengarna skulle tillfalla Allmänna arvsfonden. 

Men senare drog föreningen tillbaka ansökan.

– Ett yttrande ska ha gjorts, som föranledde föreningen att tro att det inte var den avlidnes vilja. De gjorde istället en reviderad ansökan, i vilken de önskade få del av foton och dokument av kulturhistorisk betydelse som har att göra med bygden. Det var bra av dem, säger Roland Lauritzen, advokatfiskal på Kammarkollegiet, som förvaltar Allmänna arvsfonden.

”Vill inte verka gamiga”

Christer Adolfsson är ordförande i Mörlunda-Tveta Hembygdsförening och bekräftar att föreningen drog tillbaka sin ansökan till Kammarkollegiet, om att Allmänna arvsfonden skulle avstå arvet.

– Vi har hela tiden haft uppfattningen att det var medlemmens önskan, då han hade ett stort engagemang och intresse för hembygden och föreningens verksamhet, som han deltog i varje vecka. Men ett vittne som Kammarkollegiet haft har enligt oss lämnat motstridiga uppgifter och vi vill ju inte verka gamiga, säger Christer Adolfsson.

Istället prövade Kammarkollegiet den förnyade ansökan och gav bifall till det.

– Det är vår uppgift att försöka komma fram till vad de avlidna ville, så vi får lägga allt i vågskålen. 

– I det här fallet var den avlidne engagerad i föreningen så det är rimligt att tro att han önskade att foton och dokumentation skulle få leva vidare inom föreningen, säger Lauritzen. Hoppas att det blev som han hade önskat.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: