Annons:

Sök

Annons:

Det blir ingen avslutning i kyrkan för Albäcksskolans elever. "Vi har lyssnat på elevernas önskemål", säger rektor Anna Källåker. "Synd att särskilt avgångseleverna i niorna inte får en högtidlig skolavslutning i kyrkan tillsammans med personal och anhöriga", menar en förälder som reagerat på beslutet. Foto: Lotta Madestam

"Ingen värdig avslutning" – därför väljer Albäcksskolan bort kyrkan

Det blir ingen traditionell avslutning för Albäcksskolan i kyrkan i år heller, utan en utspark vid Dammen.
– Varför får de ingen värdig avslutning? Nu kan man inte skylla på pandemin, ifrågasätter en förälder som gärna sett att hennes barn fått en, som hon säger, högtidlig avslutning på högstadietiden i kyrkan tillsammans med personal och anhöriga.

Annons:

Albäcksskolan har gått ut med skriftligt besked att årets skolavslutning inte blir i kyrkan.

– Dessa avgångselever har inte haft en traditionell skolavslutning sedan årskurs sex på Lindblomsskolan. Får eleverna på Lindblom en traditionell avslutning i kyrkan blir det väldigt märkligt att det ska skilja skolorna åt på samma ort, säger en förälder som varit i kontakt med Dagens Hultsfred.

”Elevernas önskan”

Enligt Anna Källåker, rektor på Albäcksskolan, har eleverna fått var med och bestämma hur avslutningen ska vara.

– Vi har utgått ifrån och mött deras önskemål och skapat en skolavslutning för niorna som de känt att de vill ha. Det som var viktigast för dem var att få vara mycket med sin klass och ha sin avslutningslunch tillsammans med alla niorna. De kände inte att kyrkan var så viktig, säger Anna Källåker.

Utspark intill Dammen

Sjuan och åttan har sin avslutning i Hagadal dagen innan, medan årskurs nio har ett program på skolan hela torsdagen den 16 juni.

– De kommer vara både i sin klass, med sina lärare, och tillsammans alla nior och sista delen av dagen har vi avslutningslunch i matsalen och sedan blir det som en liten utspark där vi bjudit in föräldrarna som gärna får ta emot sina nior när de springer ut för en avslutning intill Dammen. Vi tycker det är väldigt fint där, så det här kan bli en ny tradition kanske.

Hur har det gått till när eleverna fått tycka till om sin avslutning?

– Arbetslagsledarna har pratat med sina nior och de har fått tycka till kring hela avslutningen och de har lyft frågan ”kyrka eller inte kyrka?” Och de allra flesta kände att kyrkan inte var så viktig för dem, utan andra saker var viktigare och då blev det den här varianten i år för att möta dem i deras önskan, säger Anna Källåker. 

Vad tänker du kring att det nu framkommer synpunkter på att Albäcksskolan inte låter niondeklassarna få en avslutning i kyrkan, nu när pandemin är över?

– Jag kan förstå föräldrarnas synpunkter, och vi kan också tycka att det är mysigt och härligt med kyrkan, men skolavslutningen är framför allt för våra elever, och då känns det bra att kunna möta dem i vad de tycker är viktigast och vad de ser fram emot mest.

Det är ju en mångårig tradition att fira i kyrkan, varför kommer den här förändringen nu?

– Vi lyssnar egentligen alltid av med eleverna om programmet känns bra och om de saknar något, men att just kyrkan inte blev i år kanske föll sig naturligt efter att det varit på ett annat sätt de här två pandemiåren, då kanske man också upptäckt att det går att göra annorlunda, säger Anna och fortsätter:

– De är kanske också traditionsbundna, tänker jag. Har det alltid varit kyrkan tänker man att det är så det ska vara. Men de här eleverna har haft annorlunda skolavslutningar och kanske upptäckt att det går att göra på andra mysiga sätt. Det har kanske väckt andra tankar hos dem, att det viktigaste är kanske inte att sitta i kyrkan, sjunga sånger och hålla tal utan att det är härligare att få vara tillsammans med sina lärare och på ett mer, ska vi säga informellt sätt och umgås istället.

Prolympia traditionellt i kyrkan

På Prolympiaskolan går man tillbaka till traditionen med avslutning i kyrkan.

– Man kan ju vara ute, men det är inte roligt om det inte blir bra väder, säger rektor Tina Bågenhammar. Så vi är tacksamma att kunna vara i kyrkan, den rymmer många och jag tänker att det nog är många som vill närvara på skolavslutningen, när det inte varit som vanligt på två år.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: