Nu har Hultsfreds Bostäder inlett förhandlingen om hyresnivån för 2023.
Foto: Lotta Madestam
Men, skyndar han sig att tillägga, det vore samtidigt orimligt.
– Båda parter måste tycka att det är acceptabelt, som vanligt. Men, tittar vi på behovet, och det kan vi visa med våra siffror, så skulle vi ligga på tio procent och över det, motiverat med våra kostnadsökningar som varit helt otroliga, säger Åke Nilsson.
– Så en rejäl hyreshöjning måste det bli, tillägger han.
Kan du ge något exempel på en kostnad som skenar?
– Det är hemska siffror vi ser bara på elen. För Hultsfreds Bostäders del ökar elkostnaderna för 2023 det dubbla ungefär, från cirka 5,6 miljoner kronor till 10,1 miljoner kronor. Då är inte hänsyn tagen till kompensationen som finns i regeringens budget, som berättades om på torsdagen. Jag vet inte vad den skulle kunna ge.
Ett äskande dröjer
Förra året låg presenterade bostadsbolaget ett behov av att höja hyran med 7,3 procent, men äskandet blev till slut 4,95 procent. Vilket motsvarade 47 kronor per kvadratmeter och år.
Parterna möttes till slut i en uppgörelse på 3,0 procent motsvarande 28,30 kronor per kvadratmeter och år.
Det lär definitivt inte bli lägre i år. Så mycket vågar Åke Nilsson säga.
– Vi träffade Hyresgästföreningens representanter, regionalt och lokalt i måndags för en så kallad hyresframställan. Än är det tidigt i processen, så vi har inte presenterat något äskande.
Förhandlar efter ny modell
Det beror på att det finns en ny modell, en så kallad trepartsöverenskommelse kring hur förhandlingarna ska gå till som Sveriges Allmännytta, privata fastighetsägare och Hyresgästföreningen kom överens om och skrev under i våras.
– Det beror på att förhandlingarna inte fungerat särskilt bra, tycker alla parter. Det har varit trögt och jobbigt att ta sig igenom, säger Åke Nilsson och fortsätter förklara:
– Så nu tittar man på fem faktorer, varav tre är siffror man tar fram med ren statistik och två är mer lokalt förankrat och påverkade av lokala grejer.
Kriterierna är taxebundna avgifter samt förvaltning och underhåll, som är mer lokalt betingade. Utöver det väger man in ränteutvecklingen, BMP och BMP per capita och femte sista man tittar på är inflationen utifrån faktiska siffror.
– Man tittar på ett snitt för de tre senaste åren, säger Åke Nilsson. Sedan får man väga in kända taxebundna avgifter som är fastställda för 2023, vilket vi har hos oss.
Har du förhoppningar att det kommer underlätta förhandlingarna?
– Ja, man kan ju hoppas det i alla fall. Samtidigt som den införs har vi det här ekonomiska läger vi har i omvärlden och lokalt. Vi vet ju exempelvis att vi har ordentliga höjningar när det gäller taxorna, förutom el även på VA och fjärrvärme. Men det får vi inte fullt genomslag för, eftersom man tittar tre år bakåt i tiden, det håller tillbaka nivån bara det, säger Åke Nilsson.
Vad är din känsla inför förhandlingarna, kommer det bli en av de svårare med tanke på kostnadsökningarna?
– Det är klart att den kommer vara knepig, både för bolaget och hyresgästerna det hänger ihop. Ett dåligt bolag är inget bra för hyresgästerna, utan man måste hitta en lämplig nivå som kan accepteras.