Annons:

Sök

Annons:

EFTER 20 ÅRS KAMP – ARKIVET FÅR STATLIGT STÖD:

Stefan Ölvebring, omgärdad av guldskivor, gläds åt nyheten att Svenskt Rockarkiv beviljats årligt statligt stöd. "Efter 20 års "tjat" och arbete har vi fått upp arkivet på den nationella scenen. Det är ett erkännande". Foto: Lotta Madestam

EFTER 20 ÅRS KAMP – ARKIVET FÅR STATLIGT STÖD: "ETT ERKÄNNANDE"

I 20 år har Stefan Ölvebring kämpat. Så kom äntligen den glädjande nyheten. Svenskt Rockarkiv i Hultsfred beviljas stöd av staten.
– Det är en suck av lättnad. Att vi får upp arkivet på den nationella scenen känns störst, det är ett erkännande, säger han.

Annons:

Svenskt Rockarkiv kommer få 400 000 kronor i årligt stöd av Kulturrådet. En nyhet som presenterades tidigare i veckan på arkivets årsstämma.

– Det är härligt att det blev på det viset. Äntligen, säger Stefan Ölvebring när Dagens Hultsfred hälsar på i arkivet som numera inryms i helt nybyggda lokaler i bibliotekets källare.

– Kulturrådet var här och tittade i november och det har faktiskt haft betydelse för beslutet att vi numera finns i anpassade lokaler, tillägger han.

Flyttades från Stockholm till Hultsfred

Stefan Ölvebring har jobbat för det här sedan han tog över arkivet.

– I dagarna är det 20 år sedan arkivet flyttades från Stockholm till Hultsfred och där någonstans började arbetet med att få en bättre finansiering – och en förhöjd status som det innebär att arkivet tas upp på den nationella nivån även finansieringsmässigt.

Samlar Sveriges populärmusik

Rockarkivet har tidigare fått kulturstöd av kommunen och regionen, i form av ett verksamhetsstöd som går rakt in i den dagliga verksamheten. Men statligt bidrag har saknats år efter år.

För Stefan Ölvebring har det varit en självklarhet.

– Vi samlar ju inte bara regionens musik utan hela Sveriges populärmusik, då känns det naturligt att vi ska få en statlig peng. Men det har varit svårare än vi trodde.

Kan du beskriva hur det känns nu?

– Det är förstås en stor suck av lättnad, symbolmässigt framför allt. Visst, 400 000 kronor skrattar man inte bort, men vi står inte och fallet med summan. Utan det som är störst är att vi efter 20 års "tjat" och arbete får upp arkivet på den nationella scenen. Det är en stor symbolhandling att vi fått ett sådant erkännande.

Vet du redan nu vad pengarna kommer användas till?

– Till den fortsatta digitaliseringen av material och olika teknikköp som underlättar digitaliseringen. Det finns alltid hål att stoppa dem i, men en specialskanner, där vi kan skanna stora affischer, har länge stått på önskelistan, säger Stefan Ölvebring.

Hur firar ni det här?

– Beslutet är tagit av kulturrådet, som ger ett utökat stöd till Region Kalmar, så pengarna slussas via dem till oss. Beslutet klubbas dock formellt den 15 februari, så även om det ska vara en ren formalitet så tänker jag inte fira innan dess. Jag är inbjuden till Kalmar för att hålla ett föredrag den aktuella dagen, till dess jobbar jag på som vanligt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: