Annons:

Sök
  • Kritiken mot Open Infra växer –

    Peter Karlssons besvikelse bottnar i att det inte funnits någon hjälp att få när det krånglat. "Det kommer en eftermarknad också som är nog så viktig", säger han. Foto: Privat

  • Kritiken mot Open Infra växer –

    Så här ser det ut sedan fiberkabeln dragits på marken Ove Johansson arrenderar. "Jag har en sträcka på 75-100 meter jag måste åtgärda med handarbete i vår för att jag ska kunna köra med slåttermaskinen", säger han. Foto: Privat

Kritiken mot Open Infra växer – "Kommunen får mycket samtal"

Stenar ligger kvar på åkermarker, fiberledningar döljs med bara mossa och anslutningar som inte fungerar. Kritiken mot Open Infra växer samtidigt som driftsäkerheten framåt oroar.
– Det kommer en eftermarknad också som är nog så viktig, säger Peter Karlsson i Ellarebo.

Han skräder inte orden.

– Om jag hade vetat det jag vet idag, är jag väldigt tveksam till att vi hade anslutit oss. Det är verkligheten, säger han efter att ha stått utan fungerande fiber i flera månader.

Peter Karlsson bor till vardags i Hultsfred, men var en av de som lockades att få fiber till gården i Ellarebo, där familjen är all ledig tid.

Ingen hjälp när det krånglat

Han vill inte vara idel negativ. Själva grävningen från vägen fram till fastigheten och anslutningen var exemplarisk. Hans besvikelse bottnar i att det inte funnits någon hjälp att få när det krånglat.

– Vi fick fiber i september, som fungerade i en-två veckor sedan lade det av. Jag har felanmält flera gånger, ingen tar sitt ansvar. Jag skulle bli kontaktad och det skulle göras mätningar, men det hände ingenting. Så kom det tillbaka och fungerade en kort tid, men så försvann det plötsligt igen i måndags, säger han.

Peter Karlsson upplever att intresset från Open Infra försvann när kabeln väl var i marken och allt var inkopplat.

– Ändå tog jag det höga serviceavtalet för att känna mig trygg eftersom det är landsbygd. Jag är väldigt fundersam kring hur det ska bli längre fram. Det kommer en eftermarknad också som är nog så viktig.

Kommunen får mycket samtal

En sak som får hård kritik är återställningsarbetet. Enligt Jens Karlsson, projektchef på kommunalteknikförbundet ÖSK, får kommunen ta emot en hel del kritik rörande Open Infra.

– Vi får mycket samtal från arga, ledsna och irriterade markägare, men vi har inte mandat att påverka avseende privat mark, säger han i ett svar på mail.

Peter Karlsson mycket att önska kring hans marker.

– Det ligger sten överallt, så det går inte att skörda utan att handplocka all sten. Det var fungerande åkrar innan, så det är tråkigt att det blev så.

Han får medhåll av Ove Johansson i Horva som förutom att han inte heller har fungerande fiber sedan innan helgen också tvingas konstatera att det ligger stora mängder sten kvar på åkermarken han arrenderar efter att Open Infra gått fram med fiberkabeln.

– Deras entreprenör har gjort ett så dåligt återställningsarbete att det inte kommer gå att skörda. Jag har en sträcka på 75-100 meter jag måste åtgärda med handarbete i vår för att jag ska kunna köra med slåttermaskinen. När kabeln väl var nere i backen tyckte de väl att de gjort sitt, hur det såg ut ovan mark tänkte de inte på. Jag tycker det borde ställas högre krav på deras arbete, säger han med skärpa i rösten och visar ett fotografi hur det såg ut när de lämnat.

”Osade väl katt”

En annan av hans åkrar har dock åtgärdats efter stora påtryckningar.

– Jag skickade en massa mail till dem, så de tyckte väl att det började osa katt och att det var dags att ta hand om det, säger Ove Johansson som sett skolexempel, fast i annat sammanhang.

– Eon går över markerna vid Haddetorp, där de lägger ner luftledningen. Det är en fröjd att se vilket arbete de gör, det är kontraster. Det är egentligen på samma sätt, men de gör snyggt efter sig, säger Ove Johansson som heller inte sett skymten av en krona av den ersättning han lovats som markägare.

Bara mossa över ledningarna

På ett fullmäktigemöte i höst ställde Lennart Davidsson (KD) frågan hur det går med fiberanslutningen på orten. Han vittnade också om ett inte helt korrekt tillvägagångssätt.

– Jag har inte trott på allt elände man hört, men det har blivit värre än man någonsin kunnat ana. Det har varit rent bedrövligt, sa han i fullmäktige.

Kan du berätta vad det är du sett och reagerat på?

– Det är åtskilliga saker som är blunder. Exempelvis har de bara lagt mossa över fiberledningen när de gått över berghällarna, det kommer inte fungera. Vägsamfälligheten har synat det, de kom 400 meter. Det blir att göra om alltihop. Det ska ju ligga säkrat under mark, Eon har krav på 60 centimeter för att ta ett exempel. Jag hoppas att bolaget tar sitt ansvar, säger han.

Inget statligt stöd för området

Invånare som kontaktat Dagens Hultsfred i fiberfrågan ifrågasätter hur mycket statliga pengar Open Infra får för fibreringen i trakten.

Enligt Petter Morkos på Post- och telestyrelsens avdelning för bredbandsstöd har Open Infra inte tilldelats stöd i Målilla, Rosenfors eller Mörlunda. Däremot för 135 byggnader på andra håll i främst norra Hultsfreds kommun under 2021 och 2022.

Han berättar mer om tillvägagångssättet:

Varje år tar PTS fram en byggnadsförteckningen, innehållande de byggnader vi anser är stödberättigade. När en stödmottagare söker om stöd så får de ansöka om så mycket stöd de anser behövs och konkurrensutsätts sedan mot de andra som söker stöd.

– Open Infra kommer inte få något stöd för byggnader som inte ingår i den, så om de bygger ut i Målilla, Rosenfors och Mörlunda så gör de det på kommersiella grunder utan stöd från oss, säger Petter Morkos.

 

Här kan du läsa företagets svar på kritiken.

Här kan du läsa hur Open Infras arbete fortlöper i Mörlunda. 

Här kan du läsa om att Trafikverket upplevt en del brister med Open Infra.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: