Annons:

Sök

Annons:

Gårdar i Hultsfred och Vimmerby ska granskas inom kort

Under februari och mars 2018 genomför Länsstyrelsen förebyggande kontroller på gårdar i Kalmar län, bland annat i Hultsfreds och Vimmerby kommun. Foto: Arla Foods.

Gårdar i Hultsfred och Vimmerby ska granskas inom kort

Under februari och mars får utvalda gårdar i Vimmerby och Hultsfreds kommun besök av länsstyrelsens djurskyddshandläggare som ska kontrollera dem utifrån djurskyddslagstiftningen.

Annons:

Under februari och mars 2018 kommer Länsstyrelsen att genomföra förebyggande kontroller på små och stora besättningar med lantbruksdjur i flera kommuner i Kalmar län.

Genom ett riskbaserat urval direkt ur Jordbruksverkets system bestäms det vilka gårdar som får besök.

Mellan den 5 och 16 februari kommer de till Nybro och Vimmerby kommun och under perioden 19 februari–2 mars besöks Emmaboda kommun och under perioden 5–16 mars är det Högsby och Hultsfreds kommun som granskas. 

− Det här är en aktivitet vi genomför regelbundet i hela länet. Syftet är att kontrollera att de som äger, sköter, och har hand om djur följer djurskyddslagstiftningen. Målet är att tio procent av alla djurbesättningar i länet ska kontrolleras per år, säger Gunilla Johansson, enhetschef för djurenheten på länsstyrelsen. 

Det här ska de undersöka

De förebyggande kontrollerna, kallas också normalkontroller, görs framför allt på djur inom lantbruket. Kontrollerna omfattar allt rörande djurhållningen, både själva djuren och de utrymmena där djuren hålls. I djurutrymmena tittar inspektörerna bland annat på byggnadernas utformning gällande ytkrav, skaderisker, renhet, ventilation, larm med mera.

Vid kontroll av djuren tittar inspektörerna bland annat på djurens renhet och hull samt tillgång till foder och vatten. Även journalföring av djuren och eventuella läkemedelsbehandlingar ingår i kontrollen. 

− Vi föranmäler normalt sett våra kontrollbesök, men inte tidigare än 24 timmar innan vi dyker upp. Det första besöket kostar inget, men om vi upptäcker brister som behöver åtgärdas tar vi ut en avgift för den uppföljande kontrollen, säger djurskyddshandläggare Linda Färdig.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: