Annons:

Sök

Annons:

Bidraget till Svenskt Rockarkiv fortsätter öka:

Stefan Ölvebring gläds över att bidraget till Svenskt Rockarkiv höjs i den nya kulturbudgeten. Foto: Ossian Mathiasson

Bidraget till Svenskt Rockarkiv fortsätter öka: "Goda nyheter"

Ökning från 408 000 till 860 000 kronor förra året. I årets kulturbudget får Svenskt Rockarkiv en uppräkning på flera procent som ger 906 000 kronor till verksamheten.
– Då kan jag tycka att det är riktigt goda nyheter, säger Stefan Ölvebring på Svensk Rockarkiv.

Annons:

Svenskt Rockarkiv i Hultsfred samlar, bevarar och tillgängliggör svensk populärmusik och bevarandet sker genom katalogisering, digitalisering och databashantering. 

Förra året fick Svenskt Rockarkiv en rejäl ökning av anslaget i kulturbudgeten då de gick från 408 000 till 860 000 kronor. Tidigare år hade de fått drygt 400 000 kronor och då fick de dubbelt så mycket. 

Ökning med drygt fem procent

På tisdagen offentliggjordes fördelningen av regionala och statliga medel inom regionala kulturverksamheter. För Svenskt Rockarkiv landade anslaget på 906 000 kronor. 

– Det är ökning med nästan fem procent, då kan jag tycka att det är riktigt goda nyheter. Svenskt Rockarkiv har funnits i 16 år i Hultsfred och till en början kämpade jag i säkert tio år innan vi fick ett regionalt bidrag. Det tog sin tid men man fick vara idog. Till slut bar det frukt, säger Stefan Ölvebring på Svenskt Rockarkiv.

"Inte så mycket pengar kvar" 

Han betonar att det regionala kulturstödet är ett verksamhetsbidrag som går rakt in i den dagliga verksamheten.

– Vi har två heltidsanställda och en årlig hyra på 390 000 kronor. Det blir inte så mycket pengar kvar när vi har betalt hyra och löner, säger Ölvebring

Förra årets ökade anslag var nödvändigt då rockarkivet förlorade mycket pengar med anledning av att Fas 3 hade lagts ner. 

– Då kom landstinget in med ungefär motsvarande belopp. Det är väldigt välkommet att pengarna kommer in och det är pengar som behövs för att ro runt det, säger han. 

Önskar ett statligt bidrag

Under de senaste åren har både Hultsfreds kommun och Region Kalmar län, tidigare landstinget i Kalmar län, bidragit ekonomiskt men alltjämt saknas statligt bidrag. 

– Vi får inte del av några statliga medel. Vi borde få ett statligt bidrag då vi är ett nationellt arkiv som samlar in material från hela Sverige. Det är lite snett. Vi jobbar för att hitta vägar till att få loss pengar. 

Vad betyder det regionala bidraget som hela tiden höjs?

– Det är bra för arkivet, det är vi otroligt tacksamma för. Ökningen är över två procent som är den generella uppräkningen och jag är både glad och nöjd. Nu har vi en bra bas att stå på med bidragen som vi får från Hultsfreds kommun och Region Kalmar län. Då kan vi behålla den nuvarande bemanningen och allt känns säkert. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: