Annons:

Sök

Annons:

Uppstart för ÖSK:s nya projekt – tio nya jobb har skapats

Karl Karlsson, Fredrik Nelson, Ted Pettersson, Per Hagman, Jimmi Lundqvist, Christian Viksten, Karl Svensson, Richard Karlsson och Robin Gustavsson ingår i ÖSK:s nya rörläggarlag som träffades för första gången i dag. Foto: Ossian Mathiasson

Uppstart för ÖSK:s nya projekt – tio nya jobb har skapats

Östra Smålands Kommunalteknikförbund satsar på ett rörläggarlag för att få fart på viktiga VA-arbeten. I dag var det uppstart för det nya teamet med nio rörläggare och en arbetsledare. 

Annons:

ÖSK har bestämt sig för att rekrytera och utbilda rörläggare och första gången som ett rörläggarlag i egen regi diskuterades var 2016.

På ÖSK-direktionens sammanträde i maj fattade politikerna beslut om att satsa på ett rörläggarlag som skapar tio nya jobb. Arbetet går ut på att byta ut gamla VA-ledningar och ÖSK gör denna satsning i egen regi. 

I dag träffades chefer, politiker, arbetsledare och deltagare för att diskutera det nya projektet. Robin Gustavsson från Blomstermåla kommer vara arbetsledare för rörläggarlaget. 

– Jag tycker att det är jättekul att ÖSK gör denna satsning. Jag hörde på omvägar att de sökte en arbetsledare och jag har jobbat inom VA-branschen. Jag kommer närmast från en tjänst inom Kalmar Vatten och jag började jobba här i Hultsfred för ett år sedan så jag har varit med i rekryteringsprocessen, säger Robin Gustavsson. 

"Kommer fixa uppdraget"

Nu inleds den teoretiska utbildningen i Hultsfred och den praktiska utbildningen kommer tillämpas på pågående projekt i närområdet under vintern och våren. 

Under våren 2021 kommer den första teoretiska delen av utbildningen var gjord och då kan personalen komma ut och arbeta med verkliga projekt. 

– Vi kommer ha praktiska övningar så man får känna på de momenten innan det är skarpt läge. Jag tycker att det är ett härligt gäng och tror att vi kommer fixa uppdraget med att förnya och förbättra kommunernas ledningsnät. Vi ska se till att hålla en god ekonomi så kommuninvånarna får valuta för pengarna som de betalar via taxor. 

Vad blir rörläggarlagets första projekt i vår?

– Vi har många projekt att välja på. Det är projektledare som jobbar med att ta fram lämpliga projekt.

Växlar upp tempot

Nivån på grundvattnet sjunker och stor orsak till det är läckande ledningsnät med 25-30 procent. Tony Bohlin, förbundschef på ÖSK, berättar att VA-saneringar i egen regi kommer spela stor roll då de kan öka takten markant på att ersätta gammalt med nytt. 

– Det kostar väldiga pengar att få fram dricksvatten. Det är också en resurs, dricksvattnet har verkligen kommit i ropet. Vi har sett med torkan de senaste åren att det har varit ett stort problem. 

ÖSK har en total investeringsbudget på 68,4 miljoner kronor 2021. Av dem är 38,5 miljoner vikta till VA-sanering av ledningsnät, sedan är det planerat arbete för 25 miljoner per år framöver. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: