Annons:

Sök

Annons:

  • Brand ödelade Stockhorvan – nu har de dragit igång igen:

    Peter Petersson, vd för Stockhorvan Trä och Pellets, är glad över att man har dragit igång verksamheten igen efter branden som ödelade fabriken midsommarhelgen 2016. Foto: Ossian Mathiasson

  • Brand ödelade Stockhorvan – nu har de dragit igång igen:
  • Brand ödelade Stockhorvan – nu har de dragit igång igen:
  • Brand ödelade Stockhorvan – nu har de dragit igång igen:
  • Brand ödelade Stockhorvan – nu har de dragit igång igen:

Brand ödelade Stockhorvan – nu har de dragit igång igen: "Otrolig lättnad"

Midsommarhelgen 2016 totalförstördes pelletsfabriken i Stockhorvan i en våldsam brand.
Nu har fabriken dragits igång igen efter ett omfattande återuppbyggnadsarbete där investeringen ligger på 25 miljoner kronor.
– Det är oerhört betydelsefullt att vara tillbaka på banan igen, säger vd:n Peter Petersson.

Annons:

Stockhorvans pelletsfabrik brann upp 23 juni 2016 men redan på branddagen samlades de anställda och man frågade vad man skulle göra.

Alla var tydliga i sitt svar – de ville bygga upp verksamheten igen och fortsätta med tillverkningen av pellets.

Efter mycket hårt arbete har de byggt upp Stockhorvan på ungefär ett och ett halvt år och i måndags fick de det officiella slutbeskedet från Hultsfreds kommun med klartecken att dra igång igen.

– Det är en otrolig lättnad att komma tillbaka till vanlig vardag och jobba med det som vill. Samtliga våra kunder har väntat troget och tålmodigt. Glädjen är stor när vi är tillbaka, säger Peter Petersson. 

Fick forsla bort 400 ton spån

Eldhärden hade knappt hunnit svalna när de drog igång processen för att återuppbygga verksamheten. 

Röjningsarbetet var omfattande när man rensade bort allt som förstördes i branden.

– Vi hade bland annat 400 ton spån som låg i brandresterna, det fick vi forsla bort. Vi började bygga hösten 2016, säger Peter Petersson.

Två helt nya byggnader har uppförts på samma plats som branden inträffade och man har varit mycket noggranna i sitt arbete med att lägga fokus på arbetsmiljö och brandsäkerhet.

– Vi har funderat mycket på hur vi kan bygga det ännu säkrare och vad vi kan göra för att skydda oss mer mot eventuella incidenter, säger Petersson.

Nytt brand- och släcksystem

De har sektionerat själva produktionsfabriken i olika sektioner med både våningsplan och mellanväggar så de kan begränsa om något händer.

– Packlinjen är i en egen hall, likaså presslinjen. Beredningen av material sker på andra våningen och den är också är separerad. Kvarnen stod i fabriken tidigare men nu står den i egen brandcell. Det gör vi för att skydda kvarndelen som är rätt känslig. Vi har även skapat större utrymme i spånladan, den är bredare och längre så vi får mer plats. Vi har också investerat i ett intelligent brand- och släcksystem, säger han.

De nio anställda på företaget har varit med och möjliggjort återuppbyggnaden och arbetet har tagit ett och ett halvt år.

– Oj, oj. Det är otroligt skönt att stå här i dag. Vi har kommit över en topp genom att få igång verksamheten, sen har vi mycket att återhämta runt ekonomin. Vi vill komma tillbaka dit vi var innan branden med de investeringsplanerna vi hade då.

Hur ser ekonomin ut?

– Det är en tuff uppgift men vi är optimister och har en stark framtidstro. Vi har det framför allt rejält förspänt med vårt kundsegment. De har troget väntat på att vi kommer tillbaka. På lång sikt ser det väldigt bra ut.

När kan vi vara tillbaka på den nivån ni var tidigare?

– Under det första halvåret så är vi absolut tillbaka i produktionstakten, sen behöver vi kanske två år för att återhämta oss ekonomiskt.

Rättsprocess pågår

Han berättar att det kommer bli en rättsprocess mellan försäkringsbolagen om vem som gjorde sig skyldig till branden.

– Vi anser att vi inte har något ansvar för det som har hänt. Det är åkeriets försäkringsbolag som borde ta skadan på sig och det har de inte gjort. Vi har fått låna upp och gå in med mycket pengar själva för att göra detta. Den totala investeringskostnaden ligger på 25 miljoner för byggnationen. Vi hoppas att vi får tillbaka de pengarna för det borde vi få. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: