Annons:

Sök

Annons:

S rasade rejält i Hultsfred:

Socialdemokraterna gjorde ett mycket svagt val och tappade sex mandat till kommunfullmäktige i Hultsfreds kommun. Tomas Söreling är förvånad. Foto: Ossian Mathiasson

S rasade rejält i Hultsfred: "Inte vad man hade hoppats på"

Socialdemokraterna har alltid varit det största partiet i Hultsfreds kommun. Efter gårdagens val är de inte det längre. Det blev ett smärtsamt resultat där de tappade fyra mandat.
– Jag förstår inte vad som gick snett, säger Tomas Söreling (S).

Annons:

Socialdemokraterna gjorde inget vidare val i Hultsfreds kommun. Partiet tappar 8,4 procentenheter och får endast 26,5 procent i kommunen. 

– Det är ett stort back och inte vad man hade hoppats på, säger Tomas Söreling (S) på måndagsmorgonen. 

Vad beror det på?

– Jag förstår inte vad som gick snett. Jag har aldrig varit med om en så intensiv valrörelse tidigare och ändå blir det så här. Samarbetet i Hultsfreds kommun är kanske för bra och vi har kanske varit för överens. Det är möjligt att det har spelat in, säger han och lägger till:

– Och det är gott nog. Det viktigaste är att det blir bra för kommuninvånarna. Vi i Socialdemokraterna har tagit ett stort ansvar vid knepiga situationer och nu har kommuninvånarna gett sitt betyg. Det är vad vi får förhålla oss till, säger han. 

Tappar fyra mandat

Centerpartiet var valets självklara vinnare eftersom de landade på 33,8 procent, en ökning med nio procentenheter. Resultatet innebär att de tre allianspartierna som är kvar – C, M och KD – får egen majoritet när de samlade ihop 50,4 procent av rösterna. 

Under den kommande mandatperioden blir det endast sex partier som ska sammanträda vid kommunfullmäktige. Socialdemokraterna tappar fyra mandat och landar tolv (16 i valet 2014) medan Centerpartiet ökar med fyra mandat och får 15 (elva i valet 2014) 

"Är ganska förvånad"

Socialdemokraternas Tomas Söreling hittade i alla fall en positiv bit efter partiets stora ras och misslyckande.

– Det är att SD (Sverigedemokraterna) inte får någon vågmästarroll. Det är det bästa efter vårt dåliga valresultat, säger Söreling.

Vad har du haft för känsla inför valet?

– Den har varit god så jag är ganska förvånad över att det gick så dåligt. Vi har jobbat intensivt med mycket aktiviteter och blivit otroligt bra bemötta så det känns konstigt. Men så är det, det är demokratins tjusning. Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Jag var snabb med att gratulera Lars (Rosander) i natt för att ett bra genomfört val, säger Söreling. 

Hade ni kunnat göra något annorlunda under valrörelsen?

– Det är det jag går runt och funderar på men det är svårt att svara på den frågan. 

Hur gick tongångarna inom partiet efter valresultatet?

– Det var ganska tungt, framför allt mot slutet när man såg vilket håll det lutade åt. 

Vad händer nu?

– Vi går in i denna mandatperiod med att vi ska bedriva en bra oppositionspolitik med kommunens bästa framför ögonen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: