Annons:

Sök

Annons:

Ordförande om Hoffbrinks oväntade utspel: ”Övertoner som jag tycker är onödiga”

Fullmäktiges ordförande Anders Andersson kommenterar John Hoffbrinks utspel om att han tycker att Hultsfreds kommun är lite efterblivna. Foto: Ossian Mathiasson

Ordförande om Hoffbrinks oväntade utspel: ”Övertoner som jag tycker är onödiga”

Tomas Söreling (S) och John Hoffbrink (SD) har hamnat i luven på varandra. Nu ger fullmäktiges ordförande Anders Andersson (KD) sin syn på uppkommen diskussion och Hoffbrinks oväntade utspel mot Hultsfreds kommun.

Annons:

Motionen om rökförbud på Hultsfreds kommuns arbetsplatser har fått nej i alla instanser och kommunfullmäktige gav det definitiva avslaget på måndagskvällen. 

Tomas Söreling (S) reagerade på motionsställaren John Hoffbrinks (SD) sätt att uttrycka sig i motionen där han skrev att det är alldeles för mycket kommunal arbetstid som röks bort och som kommunen får betala för.  

”Jag vill påstå att det är snudd på oförskämt att uttrycka sig på det här viset mot våra anställda”, sa Tomas Söreling i talarstolen. 

"Har annledning att redovisa"

John Hoffbrink, som inte närvarade sig på kommunfullmäktige, replikerade på Sörelings uttalande. 

”Grannkommunerna förespråkar rökfri arbetstid men de är väl lite efterblivna i Hultsfreds kommun. Kommunen ska inte betala deras rökning på arbetstid. De får röka hur mycket som helst, men de får göra det när de har stämplat ut eller har lunch men inte på arbetstid”, sa John Hoffbrink (SD) till DH. 

DH har även varit i kontakt med fullmäktiges ordförande Anders Andersson (KD). Han tycker att det är olyckligt när man i fullmäktige inte har alla ledamöter på plats som kan ge svar. 

– Det är coronatider så jag har full förståelse för att inte alla ledamöter är närvarande. Var och en som skriver en motion kan alltid bli utsatt för frågan om vilket faktaunderlag man har till sin motion. Hoffbrink har anledning att redovisa vad hans konkreta fakta är när det gäller att vi har skattekostnader för rökningen. Det var en berättigad fråga från Söreling, säger Anders Andersson (KD). 

Intresserad av faktaunderlag

Han själv har inte hittat något som bekräftar Hoffbrinks uttalanden med att rökningen kostar mycket pengar.  

– Som kommunpolitiker är jag intresserad av att få veta var han har hämtat faktaunderlaget. Finns det faktaunderlag så är det intressant att få fram det före beslut. Där duckar Hoffbrink i sin replik och sveper omkring. Finns det inget faktaunderlag så får vi luta oss mot fackliga organisationer och personal som säger att det skulle skapa ett nytt bekymmer och osäker tolkning. Självklart vill jag inte att vi ska ha mer rökning än vad vi har och ser gärna att det minskar. Rökning på arbetstid är ett inget stort bekymmer. Det är lunchrasten som används för rökning. 

"Inte anledning att använda pekpinnar"

Trots att ärendet avgjordes i måndags lever den vidare efter Sörelings och Hoffbrinks uttalanden på Dagens Hultsfred. 

Hur ser du på Hoffbrinks svar?

– Det är övertoner som jag tycker är onödiga. Det intressanta är om det finns något faktaunderlag eller är det ett hemmasnickeri av Hoffbrink. Var är faktaunderlaget? Det är tillåtet att skriva motioner utifrån mycket privata bedömningar men då får man säga det. 

Kan du som fullmäktigeordförande göra något?

– Det tillhör den politiska dialogen att man har en sådan diskussion. Som fullmäktigeordförande har jag att se till att motionen blir korrekt behandlad och det var den. 

Förespråkar du att det hålls en lugnare ton mellan politiker?

– Varje parti och varje ledamot i fullmäktige har sitt ansvar när det gäller att skriva motioner och göra inlägg. Vi i Hultsfreds kommunfullmäktige har generellt en god ton. Jag har inte anledning att använda pekpinnar. 

"Skott från höften?"

Hoffbrink hänvisar till att många närliggande kommuner har rökfri arbetstid och ser som Hultsfreds kommun efterblivna. 

– Där vill jag också ha fram fakta och sakinnehåll, vad är det för beslut som han hänvisar till? Jag vill se fullmäktigebesluten från närliggande kommuner. Eller är det ett skott från höften?

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: