Annons:

Sök
Hon belönas med Rotarys finaste utmärkelse för sitt mångåriga arbete

Christel Rüdiger Karlsson fick på fredagen ta emot Rotarys finaste utmärkelse för sitt mångåriga och fina arbete med Kvinnojouren. Foto: Stefan Härnström

Hon belönas med Rotarys finaste utmärkelse för sitt mångåriga arbete

Christel Rüdiger Karlsson är känd för sitt arbete med Hultsfred/Vimmerby Kvinnojour. Hon var med och startade den för 35 år sedan och i fredags uppmärksammade Hultsfred Rotaryklubb henne med Paul Harris Fellow-utmärkelsen på Hotell Hulingen.

Annons:

Klubbpresidenten Inge Hyckenberg berättar att Christel Rüdiger Karlsson dök upp som en kandidat till utmärkelsen i våras. Paul Harris Fellow delas ut till de som gjort förtjänstfulla saker för samhället.

Tidigare presidenten Lars af Ekenstam var den som överlämnade utmärkelsen till Christel. Det var en rörd prismottagare som tackade och berättade om den lokala kvinnojourens historia och arbete.

– 1987 började jag jouren med två andra kvinnor. Då var intresset från Hultsfreds kommun litet och man tyckte att behovet av en kvinnojour här inte fanns. ”Våld mot kvinnor sker bara i storstäder” var svaret de fick men efterhand kom Vimmerby kommun med intresse och man kunde skaffa en lägenhet för de som måste hålla sig borta från mannen. Vi fick ett bidrag på först 60 000 kronor och sedan mer. Det var mycket pengar på den tiden, säger hon.

Familjevåld normaliseras

Ekonomiskt är det stabilt för numera får de stöd från kommunerna och även bidrag från privatpersoner. Det är trycket på de ideellt arbetade som är det tunga.

Jourerna samarbetar och de behövande kan komma från alla möjliga delar av landet för ett stort problem med våld i hemmet är att männen letar efter sitt ex och eventuella barn. Hotbilden kan bestå även när barnen själva blivit vuxna.

– Tyvärr är det också så att våldet går i arv. Det normaliseras. Många svär att de aldrig ska bli som sina föräldrar. De säger ”farsan var ju helt dum i huvudet” eller ”mamma drogs till fel killar” men sedan fortsätter det. De som slår kan säga att de inte är som sin pappa utan de anser att de har allting emot sig. ”Hon var otrogen” eller ”det har varit en tuff tid” och tycker att de är offret, förklarar Christel för vår tidning.

Skulle lägga ner efter tio år

Det har blivit många långa helger för Christel och de andra när de fått akutsamtal om placeringar, hämtningar och samtal. Numera har hon tagit några steg tillbaka. Hon är kritisk till hur många av lagarna fortfarande kan ge rätt till mannen som utfört misshandeln att umgås med sina barn medan kvinnan kanske inte får det.

– När vi började sa vi att vi håller på i tio år. Därefter trodde vi att problemet med våld mot kvinnor skulle vara löst. Tråkigt nog fick vi fel men de nya i jouren gör ett bra jobb, avslutar hon.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: