”Oj! Det här lät inte bra.” Det var Magnus Hultmans första tanke när Skolinspektionen meddelade bristerna som konstaterats på Albäcksskolan.
– Det trodde vi väl inte att det var så här, säger han uppriktigt när intervjuserien kommit fram till politiken.
Han säger sig samtidigt vara tacksam för att granskningen blev gjord och att bristerna identifierats.
– Det är ju bra att det blir nedslag på ett vis. Är det anledning till detta, då ska det upp på bordet. Och det som gör mig tillfreds idag är att man tagit tag i det direkt – alla är så att säga med på åtgärdståget, ingen står kvar på perrongen. Alla är fokuserade, de har täta avstämningsmöten och meddelar oss i politiken att det här kommer bli bra. Det känner jag mig trygg med.
– Därför ser jag inte bara negativt, tillägger Magnus Hultman. Det är skönt att vi får en revidering av en verksamhet på det här sättet, då vet man verkligen vad som ska göras. Det finns en åtgärdslista plötsligt.
Vad tänker du kring att det var så många brister och att de inte upptäckts tidigare?
– Vi hade en lång utvärderingsdag i oktober med rektorer och verksamhetschefer, då fick vi inga signaler om att det var olägenheter på skolan. Det är möjligt att man inte såg det när man var mitt upp i det, utan först när rapporten kom.
Är du besviken på att det inte upptäckts tidigare?
– Besviken är svårt att säga att man kan bli. Däremot är jag lite förvånad över att man inte sett det. Besviken är fel ord, men en ögonöppnare är det att man inte reagerat förrän det blev nedslag.
Du säger att ni inte fått rapport om det här tidigare. Ser du en risk i att det är fler skolor som har brister, som inte kommer upp på bordet?
– Jag tror inte det, utan jag är helt övertygad om att det här spiller över på alla kommunala skolor, så de ”steppar upp”. Man vill inte ha ett sådant här nedslag någon mer gång.
Har det varit jobbigt att vara nämndens ordförande under den här perioden?
– Det jobbiga är att vi blir ställda inför fakta, att det var så här galet och att det gick så långt som det gjorde. Men jobbigt kan jag inte säga, jag är inte i syltburken och gräver, utan det får förvaltningspersonalen göra. Vi i nämnden begär rapporter, får dem och då är jag nöjd när vi ser att man gör jobbet. Ibland är det ju också väldigt mycket positiva saker, så det jämnar väl ut sig.
Har åtgärdats och jobbas med
Under tiden som gått sedan beskedet landade hos kommunen i januari har det som gått att åtgärda redan åtgärdats och det som tar tid håller man på med, enligt Magnus Hultman.
– Det ger politiken ett visst lugn att man förstår vad som ska göras, alla förstod allvaret i det direkt. Alla vet att det inte finns en annan väg framåt, utan nu ska det bli bättre med ordning och reda, så förhoppningsvis har det gått i mål vid nästa inspektion.
Är din övertygelse att det kommer bli bra?
– Ja, det är ändå så att skolans rektorer är väldigt engagerade, de är målinriktade och vet vad som ska göras. Sedan är kanske inte allt klart i augusti, men ändå visar att man är på rätt väg och blir klart i en snar framtid efter augusti. Där måste man vara realist.
Arbetsplatsombudet Michael Olsson har tidigare sagt att han vill se mer stöttning från politikerna. Hur vill du kommentera det?
– Jag vet inte riktigt vad han menar med det, vi kan inte göra mer än att ta del av våra rapporter och göra verksamhetsbesök. Det är lätt att säga så, men vi har en budget och vi jobbar med att få ut så mycket som möjligt av varje krona i kvalité. Däremot kan en stöttning vara att förstå signaler som kommer, då får man diskutera och hantera dem allt eftersom de kommer upp. Så ser jag det.
Kommer du höra dig för vad han menar?
– Jag kommer prata med barn- och utbildningschefen om han vet mer i den frågan.
Är mer resurser i rena pengar en möjlig lösning för att få en bättre skolverksamhet?
– Vi sade upp 30 obehöriga medarbetare i höstas och har anställt behöriga, dyrare medarbetare om jag får säga så. Det är en åtgärd jag tycker är en stöttning, det gäller att använda resurserna smart. Jag ser hellre några hål i väggarna och får känna att vi har en bra kompetens i lärarkåren.
Tänker du att ni står med en bättre skola när allt det här är i mål?
– Ja, så måste det vara när punkter det blivit nedslag på rättas till.
Hur vill du som BUN:s ordförande sammanfatta allt kring Skolinspektionens beslut?
– Det som blivit nu, som jag kan läsa i versaler i mörkret, är att det skapats rutiner, rutiner och åter rutiner. Saker som verkligen ska vara rutiner för att säkerställa ordning och reda och kvalité. Jag känner en väldig trygghet och är nöjd med allas inställning. Då finns det inget alternativ än att det här kommer bli bra.
Här kan du också läsa:
Skolledare ser extrema brister – här är hennes syn på skolinspektionens beslut
Grundskolechefens svar och vilka åtgärder som gjorts så här långt
Hon känner stor oro för lärarna – "Tänker på det varje dag"
Lärare vittnar om turbulent tid – "Vi ger inte upp utan blickar framåt"
Vill se ett specialteam kring elever – "Hoppas politikerna ska stötta mer"
Ny statistik slår fast: ”Rektorer pressas hårt”
Chefen i lång intervju om påstått haveri – ”Då hade de stängt skolan”
Skyddsombudet om stödet till rektorerna – ”Klart vi påverkas som människor”